Zomeravond

Tot s’avonds laat buiten kunnen zitten is toch een van de fijnste dingen van de zomer. Een beetje voor je uit staren, wat kletsen over de dag en genieten van de rust. Deze avonden zijn ons meer dan gegund. Het is een geweldige zomer met veel zon, hitte en verkoelende duiken in het meer. Na een van de strengste winters sinds jaren, nu een van de warmste en droogste zomers sinds jaren. We vallen met onze neus in de boter, zo in het eerste jaar hier.

Als de brandlucht en de verontrustende berichten in het nieuws er niet zouden zijn, de perfecte zomer. Maar helaas is de keerzijde van de droogte toch echt dat er momenteel ruim 50 bosbranden woeden in het land. De grootste drie bestrijken al een oppervlakte van 20.000 hectare. In totaal gaat het nu om 250.000 hectare bos. Vanmiddag kwamen er twee vliegtuigen laag overgevlogen. Het duurde even voordat we ons besefte dat het blusvliegtuigen waren. Arne had het vrij snel door. Hij herinnert zich nog goed hoe dat ging in de hete droge zomers in Australie. Hij verteld ons dat er zelfs wel eens een bbq door zo’n vliegtuig werd geblust doordat er vanuit de lucht vuur werd waargenomen. Dat heb ik hier nog niet gezien, maar het mag duidelijk zijn dat ook hier nu geen grill wordt aangestoken.

Het is moeilijk te voorspellen hoe het verder gaat. Met man en macht, en hulp uit meerdere landen, wordt er geprobeerd het vuur onder controle te houden. Het lukt nog niet heel erg. Gisteren was ik blij toen ik zag dat het regenen ging, maar later bleek dit ook valse hoop. Want samen met de regen kwam er ook onweer en bliksem, die vervolgens zorgde voor nieuwe haarden. Van dichtsbijzijnde brand hier is duidelijk dat het blussen niet gaat lukken, dus daar zal het bos gecontroleerd worden afgebrand.

Maar hoe heftig dan ook, er wordt nog niet gerept over negatief reisadvies en dat merken we dan ook goed. Ons onderkomen is meer dan volgeboekt vanaf juni tot in augustus met familie en vrienden. Of vrienden van familie, die op doorreis naar het noorden de tent maar even op komen zetten in onze tuin. Super gezellig en op momenten ook wel vermoeiend. Maar vooral leuk om te laten zien, in het echt, waar we wonen en wat we doen. Tussendoor klussen we gewoon door. De echte transformatie in ondertussen begonnen. De ‘werk’vakantie van Arne is begonnen en goed ook. Hadden we vorige week nog een wit/bruin huis, is deze nu al bijna getransfomeerd in een echt zweeds rood huis. Volgende stap: een nieuwe keuken.. Kunnen we de avonden in de winter doorbrengen in onze nieuwe leefkeuken. Een beetje voor ons uit staren over een wit en donker meer, wat kletsen over de dag en genieten van de rust. Met familie, want de eerste afspraken voor de winter staan al genoteerd.

2 thoughts on “Zomeravond

  1. Ha Eline, Arne, Sarah en Tijs! Wat een ervaringen alles bij elkaar, maar wat eng, die bosbranden. Jullie hoeven gelukkig je huis niet uit. Het huis dat overigens steeds mooier wordt, zien we wel. En bezoek is er ook volop, geweldig! Hoe gaat het met de taal, alles naar wens neem ik aan? Sarah en Tijs zullen wel al helemaal ingeburgerd zijn. Liefs van Hugo en Nannie.

    Like

  2. De bosbranden zijn erg, ik ken dat van hier, de blusvliegtuigen scheppen dan bijna voor je neus water uit zee en je ruikt de brandlucht en overal ligt as. Hopelijk blijft de wind weg en lukt het blussen. Het is wel een prachtige plek jullie huis aan het meer. Nog een heel fijne zomer.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s