Luizenmoeders en colportage

Ze bestaan hier niet… die luizenmoeders. De luizen wel, de briefjes en berichtjes van school laten ons dat weten met het advies drie keer in de week te checken en preventief wassen. Maar de luizenmoeder zelf bestaat niet. Dat is niet zo verwonderlijk, want ook de leesmoeder, overblijfmoeder, en knutselmoeder zijn hier niet te vinden. Al die moeders (en vaders) zijn te druk met andere dingen, zoals fulltime werken. De juf mag het allemaal zelf doen, met behulp van de assistenten.

Na een jaar onderwijs in nusnäs, was ik tot de conclusie gekomen dat ik er wel aan kon wennen. Geen schoolpleinmafia, niet meer schuiven met werk om te helpen en dus geen luizenmoeders. Lekker rustig. Had ik mooi tijd over om op uitzending gemist de luizenmoeder kijken.

Maar toen kwamen we naar Vikarbyn. Onze eerste kennismaking op de ouderavond deed ons vermoeden dat het hier anders ging. Vrijwel direkt nadat ik binnenkort werd ik aangesproken door een moeder uit de klas. Of ik al lid was van de facebookgroep van alle ouders van de klas.. nee dus. Direkt geregeld, want als je geen schoolplein hebt moet er toch een andere plek zijn om te communiceren. Na een praatje van de juf en voor we gingen luisteren naar een ander praatje van de rector, werd ons op het hart gedrukt dat we nog niet weg konden daarna want de klassenouders hadden besloten dat we nog samen moesten komen. Dus na een dag vergaderen op mijn werk ( in het zweeds), inmiddels al anderhalf uur luisteren ( ook in het zweeds), kon dat er ook nog wel bij. Je moet er wat voor over hebben om te integreren in de nieuwe school van je kinderen. Gehoorzaam als ik ben, ging ik netjes terug naar de klas.

En daar gebeurde het. Na het voorstellen van de maar liefst de 5 (!) klassenouders van de klas, werden alle verwachtingen van de rest van de ouders even netjes uitgelegd. De belangrijkste verwachting was toch wel dat er op korte termijn door alle ouders voldaan werd aan het betalen van de schoolreis. Dat wil zeggen een deel van de schoolreis, want volgens de traditie van deze school gaan alle vijfdeklassers op een kamp georganiseerd door de ouders en gefinancierd door de ouders. Nog 3 jaar te gaan voordat het zover is, maar het geld inzamelen gebeurd al vanaf de eerste dag op school en wordt netjes jaarlijks herhaald.

Nou dat leek me niet zo’n moeilijke opgave, maar de tweede verwachting daarintegen, want naast deze biijdrage dient er ook jaarlijks per leerling een minimum bedrag ingebracht te worden voor extra uitgaves voor de klas, zoals het geven van een discofeestje. Dit bedrag diende niet zomaar betaald te worden, maar moet worden ‘verdiend’ door de leerlingen. Ok, dacht ik, best wel een goed idee. Totdat duidelijk werd hoe ze het konden verdienen. Opeens ging het over catalogussen bestellen voor de koek, worst of kleding verkoop. Opeens viel alles in elkaar. Begreep ik opeens al die folders op het werk van zaken die je kan bestellen. En de keren dat kinderen aan bellen of ik bij hen drie kilo salami wil bestellen. Geen luizenmoeders dus, maar wel heel jong leren wat colportage is.

Thuis kon ik Tijs vertellen dat we van hem verwachtte dat hij geld ging verdienen door middel van koekverkoop. Zijn enthousiasme verdween enigzins toen hij begreep dat het niet de bedoeling was zelf koekjes te bakken en aan de buren te verkopen. Ach, xijn enthousiasme komt vast terug, als hij doorkrijgt dat zijn ouders niet zo geschikt zijn om met hem langs de deuren te gaan en bedenkt dat we hier niet veel familie of vrienden hebben om al die koek en worst aan te slijten. Als hij bedenkt dat het hoogstwaarschijnlijk zijn ouders zullen zijn die komende jaren grootafnemer worden van koek, salami en wat dan ook meer.

2 thoughts on “Luizenmoeders en colportage

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s