Aftellen

Nog drie dagen en dan is het kerst. De boom staat, de lichtjes hangen om het huis en onder de boom stapelen de cadeautjes op. Sinterklaas gaat nog steeds niet helemaal ons huis voorbij, maar een echte pakjesavond heeft plaatsgevonden voor de Zweedse traditie van cadeautjes onder de boom om die vervolgens uit te pakken op kerstochtend. Wij zijn dus klaar voor de kerst. Wij wel. Het lijkt alsof iemand er nog niet helemaal klaar voor is. Vader winter snapt het niet. Het is iets raars, geen witte kerst dit jaar (ga van schrik meteen rijmen). Ergens wil dat er in mijn hoofd niet in. Ik heb blijkbaar besloten dat bij wonen in Zweden gewoon altijd een witte kerst hoort. Mijn lieve dochter lachte mij hier al om uit. ´Mam, waarschijnlijk heb je in Nederland al ruim dertig jaar geen witte kerst gehad, wat loop je nou dan te zeuren´. Ze heeft gelijk natuurlijk, er zijn wel belangrijkere dingen. Maar toch. Ach, waarschijnlijk is dit weer extra bewijs dat ik elke dag meer Zweeds wordt. Tijdens de fika is het een van de belangrijkste onderwerpen. En in april zeur ik lekker hard mee als de sneeuw nooit meer lijkt te verdwijnen. Helemaal waar dat ik dan net zo goed in Nederland kan zijn klopt ook niet. Rijden we nu een half uur richting het Noorden dan is het zo wit als wat.

Ophouden met zeuren dus en aftellen naar kerst. Iets wat ze hier als geen ander kennen. Ik wist heus wel wat advent was, ben tenslotte opgegroeid met een school waar we elke ochtend een adventkaars mochten branden (ja, ik ben nog van die tijd dat kaarsen nog zonder batterij geleverd werden).  Dat op sommige plekken advent alleen zo´n dingetje was, dat wist ik nog niet. Op 1 december gaat het echt los. Overal verschijnen de kaarsen (analoog of elektrisch) in de vensterbanken. De commercie is er ook dol op, want adventkalenders zijn te vinden in allerlei maten, voor groot en klein. Niet alleen de versie die ik al eens bij de kruidvat zag, een kartonnen ding met voor elke dag een fantasie chocolaatje. Nee hoor, er zijn er met elke dag lego, hot wheels, make up, sieraden, bier, kaas of elke dag een suprise ei. Voor ieder wat wil. Niet alleen met een kalender wordt afgeteld, ook op tv en radio is er een advent. In de klas beginnen ze de dag met een kaarsje aan te luisteren naar een hoorspel. Thuis gaat de tv aan voor elk jaar weer een aflevering van een een speciaal voor de gelegenheid programma. Je kan niet missen dat de kerst er aan komt. Met het aftellen is ook het sein gegeven voor de eerste versieringen en dan vooral voor het ophangen van lichtjes, overal lichtjes. Vreemd is dat niet, want het zijn toch ook echt de donkere dagen voor kerst. Om kwart over negen in de ochtend wordt het licht en om kwart voor drie in de middag weer donker, van dat werk. Dan heb je alle kaarsjes, lampjes en open haarden wel nodig voor het lichtje in de duisternis. Ik vind het niet erg, doe graag mee met alle verlichting.

Wat ik wel merk aan het aftellen is dat je daardoor ook echt bewuster naar het einde van weer een jaar gaat. Onze derde kerst en oud en nieuw hier alweer. Weer een nieuw Zweeds jaar tegemoet. Terugkijkend op een jaar, met weer veel mooie momenten en af en toe wat mindere.

Ik wens iedereen hele fijne kerstdagen ( met of zonder sneeuw) en een voorspoedig 2020.

1576960755591.jpg

 

 

2 thoughts on “Aftellen

 1. Jij ook een mooie feestdagen

  Op 21 dec. 2019 21:52 schreef SvenskaLien : SvenskaLien posted: “Nog drie dagen en dan is het kerst. De boom staat, de lichtjes hangen om het huis en onder de boom stapelen de cadeautjes op. Sinterklaas gaat nog steeds niet helemaal ons huis voorbij, maar een echte pakjesavond heeft plaatsgevonden voor de Zweedse tradi”

  Like

 2. Heel gezond, gelukkig nieuwjaar.

  Op za 21 dec. 2019 om 21:52 schreef SvenskaLien

  > SvenskaLien posted: “Nog drie dagen en dan is het kerst. De boom staat, de > lichtjes hangen om het huis en onder de boom stapelen de cadeautjes op. > Sinterklaas gaat nog steeds niet helemaal ons huis voorbij, maar een echte > pakjesavond heeft plaatsgevonden voor de Zweedse tradi” >

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s