Runt Siljan

På våren återvände Tijs och jag till vår gemensamma hobby, vandring. På vintern hade det inte hänt mycket, men med enstaka försiktiga vårsol som växlade med en sen vinterdusch här och där promenerade vi i omgivningen. Några gånger gick vi från Vikarbyn till Rättvik genom skogen och på en av dessa promenader kom planen. Tijs undrade om det inte var trevligt att gå längre än Rättvik och längre längs Siljan. Eller kanske runt Silja. Jag svarade att det verkade vara en fin plan, men det var inte bara för en dag med vandring. Hemma kollade vi för att se hur lång tid det var. Det visade sig vara cirka 14 mil. Nej, du gör man inte det på en dag. Men vi kan vandra och bo på camping, sa han glatt.

Nu, några månader senare har planen blivit en riktig plan. Rutten kartläggs, inte helt rund men hemifrån till Nusnäs (där vi startade vårt liv i Sverige för 3 år sedan). Vi kommer att gå 111 km på 8 dagar. Vi bor i stugorna (jag är bara inte sportiga nog för ett tält på ryggen) har bokats, ryggsäckarna köpt och skorna brutna in.

Under en träningspromenad tillkom plötsligt en annan plan. Tijs är mycket bekymrad över klimaten. De pratar ofta om det i skolan och han pekar på oss vuxna som dem som förstör världen. I det avseendet var han också den första som påpekade de positiva effekterna av Corona för mig, “Vi har åtminstone inte förstorat klimaten mycket i år.” Det faktum att vi inte åker på semester med bil eller flyg, utan till fots, passar bra in. Men det räcker inte för Tijs. På sin nederländska skola deltog han i en insamling varje år genom att gå eller springa. För varje varv han gick, fick han pengar för välgörenhet. De gör inte det här i skolan, men det betyder väl inte att han inte kan organisera det här själv?

Så från 23 juli till 30 juli har Tijs en riktig insamling mellan han går runt Siljan och jag går med honom. Målet är World Wildlife Fund för att stoppa klimatförändringen. För dig som gillar vad vår tuff och duktiga son ska göra, vänligen sponsra honom via länken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s