15 december

Voor wie mijn huis hier heeft gezien, zal niet verbaasd zijn over het thema van de adventkalender die ik kreeg. Ik ben maar wat blij met al deze tomtes erbij.

Een Tomte (Zweeds) of Nisse (Noors) is een mytisch figuurtje uit Scandinavië. In het heidense geloof was de Tomte de ziel van de eerste bewoner van de boerderij. De Tomte bewoonde de grafheuvels rond de boerderij en hij waakte over de boerderij en het vee. Als hij niet goed behandeld werd, vertrok het wezen. Veel Zweden zetten nog steeds rond de kerst een bordje Julegrot (rijstepap) buiten neer om Tomte gunstig te stemmen. Tegenwoordig associëren de Scandinaviërs de tomte of nisse vooral met Kerst. Dat is ontstaan in de jaren ’40 van de 19e eeuw. Toen werd de nisse van de boerderij degene die de kerstcadeautjes bracht. Niet zo gek natuurlijk, als je voor hem wat te eten moet neerzetten op Kerstavond. Hij werd sindsdien de julenisse(n) of jultomte genoemd.

Het verhaal gaat dat de kerstman zoals wij hem kennen, is geinspireerd op de tomte, omdat de ontwerper (in opdracht van coca cola) die rode kleuren en mutsen er zo gezellig uit vond zien.

Ik snap die ontwerper wel. Ik ben echt gek op de tomtes. Er komen er stiekum elk jaar rond de kerst weer een paar aan gewandeld.

One thought on “15 december

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s