Koningsdag

Als je ergens woont wordt je deel van de omgeving en niet altijd bewust van alles om je heen. Zo liep ik van de week een rondje rond een waterval hier in de buurt, die wij zelf pas leerden kennen toen we hier al 3 jaar woonden omdat gasten ons er toen op wezen. En nu viel het kwartje pas dat onze koning jarig is vandaag op 30 april, toen onze wijze 6 jarige gast dit had gevonden en blij zei dat ze ook op onze koningsdag zou zijn. Nou van een echte koningsdag is hier geen sprake. Er wordt wel wat aandacht aan gegeven en officieel is het vlaggendag, maar hier geen geel blauwe massa of voor iedereen een vrije dag.

Toch is 30 april wel een bijzondere dag, ook al heeft het koningshuis daar weinig mee te maken. 30 april is namenlijk Valborg. Een van oorsprong eeuwenoude traditie en viering van de heilige Walpurgis. Ooit begon men met grote vuren omdat men zich zo wilde beschermen tegen de heksen en kwade geesten die rond zouden vliegen in de nacht van 30 april op 1 mei. Nu wordt het meer gezien als afscheid van de winter en het verwelkomen van de zomer. In studentensteden is het een goed excuus voor de start van alle studentenfeesten. In het hele land zijn er grote vuren, zang en eten van de bbq. Voor vele dus reden voor een feestje. Mooi bijkomend voordeel voor alle katers de dag erna is dat op 1 mei wel een landelijke vrije dag is. Ooit ook een katholieke viering maar nu vanwege de dag van de arbeid een vaste vrije dag. De dag van de demonstraties, dus op veel plekken mensen op straat met dan weer ander soorten vlaggen.

Het afscheid van de winter daar zijn we wel aan toe met van het weekend nog winterse buien. De zon lijkt te luisteren en deze week mee te doen met alle vieringen. Ook de vogels, onze vaste kraanvogels tegenover ons huis zijn al weer gespot, hebben er zin in en eindelijk zien we de voorzichtige knopjes aan de bomen. Laat de lente nu maar echt komen. En, wat wij gaan doen? Vanavond vuurtjes kijken en dan morgen naar een grote overdekte rommelmarkt. Even lekker struinen langs andermans rommel. Dus toch nog een beetje koningsdag!

2 thoughts on “Koningsdag

  1. ‘Toch is 30 april wel een bijzondere dag, ook al heeft het koningshuis daar weinig mee te maken.’ Toch wel een beetje 🙂. De Zweedse koning is jarig op 30 april.

    Like

  2. Leuk weer om te lezen, al die culturele verschillen tussen 2 landen die niet eens zo ver van elkaar af zijn!

    Like

Leave a comment