House for sale

Meteen de dag nadat wij in februari op de emigratiebeurs waren, maakte ik een lijst. Onze nieuwsgierigheid was gewekt. Die ochtend had ik kriebels in mijn buik. Ik vroeg me af of dit het begin was van een groot avontuur of gewoon een klein beetje proeven aan iets dat niet voor ons was. Vandaar die lijst. Ik weet niet of het aan mijn werk ligt, maar ik maak graag lijstjes. Even rust op de plaats en overzicht creëren. De lijst bestond uit alles waarvan ik dacht dat het geregeld moest worden voordat we konden emigreren. Dingen als; werk daar, huis daar, school kinderen, mensen inlichten/betrekken van ons plan, werk hier opzeggen, huis hier verkopen. Ik stuurde de lijst op naar Arne, met de vraag wat hij ervan dacht. Al heel snel kwam er een mail terug. ‘Ik zeg, we gaan de lijst af en zolang we kunnen afvinken, gaan we door.’ Goed plan, daar kon ik wel wat mee.
Zo begon al het regelen, gesprekken voeren en plannen. Leuk, spannend, moeilijk, soms vermoeiend. De vinkjes werden, sneller dan verwacht, afgevinkt en we kwamen in een sneltrein terecht. Doordat het zo snel ging, moesten we ook snel beslissingen maken over ons huis. Arne regelde in dezelfde week van onze lijst een afspraak met de makelaar. Een paar weken later stond het huis te koop. Doodeng vond ik het, maar ook nodig. Je weet nooit hoelang het duurt.

De tijd tikte verder, bijna alle punten werden afgevinkt. Er kwamen meer en meer lijstjes. Allerlei regelzaken die we moesten doen om weg te kunnen. Er komt veel bij kijken weten we nu. Ondertussen werden er regelmatig bezichtigingen geregeld, een open dag gehouden en ons huis op funda gezet.
De laatste fase voor het echte emigreren was aangebroken. Alles werd ingepakt, we schreven ons uit en de verhuizers kwamen de rest doen. Ons huis was leeg, schoon, niet meer de plek waar we zo lang hadden gewoond. Een gek gevoel, maar ook prima zo.
Het vinkje van het huis was al enige nog niet afgevinkt toen wij vertrokken. Dat was jammer, maar ook even niet anders. We maakten afspraken hoe wij, als ons huis nog niet verkocht zou zijn, op afstand alles konden regelen.
Terwijl wij hier in Zweden druk bezig waren met het opstarten van alles, gingen de bezichtigingen gewoon door en werd er af en toe een poging van onderhandelen gestart. Onze (lieve) familie hielden voor ons een oogje in het zeil en zorgden ervoor dat huis en tuin er goed bij bleven staan.
Zoals dat zo vaak gaat met die dingen, op het moment dat we dachten dat er nu wel wat mocht gebeuren, kregen we telefoon. Direct na een bezichtiging kwam er een goed bod. Omdag wij goed zijn met sneltreinen, was het binnen een mum van tijd geregeld. Het huis was onder voorbehoud verkocht.
Nu ongeveer een maand later is de akte gepassseerd en het huis officieel niet meer van ons. We zijn blij, opgelucht en kunnen het loslaten. Het laatste van de lijst afgevinkt.

One thought on “House for sale

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s