Winter is coming

 

November bijna voorbij en de winter kondigt zich hier aan. Het lijkt nu voor echt. We hadden al de hele maand november mogen snuffelen met af en toe een koude nacht (lees -13) en wat sneeuw dat dan een dagje later verdween als sneeuw voor de zon.
Sinds gisteren sneeuwt het nonstop. De wereld wordt witter en stiller. Het leven hier gaat op wintertijd. Mensen pakken zich in, want met een winter van vier maanden blijf je niet binnen bij wat kou en sneeuw. Verkeer gaat slomer. Een goede illustratie hiervan is de bus die elke dag een paar minuten meer later komt. Ook ik ben over mijn winterjassenvrees heen gestapt en ging vandaag op stap in een water en winddicht jack en stevige winterschoenen. Mijn winterschoen zakten al zeker tot de helft weg, dus het belooft wat. Op dit moment roept onze dappere buschaffeur dat ze echt zo snel mogelijk probeert aan te komen op de plaats van bestemming, maar dat een half uur vertraging echt niet te voorkomen is. Mijn zegen heeft ze. Liever veilig dan haasten. Iedereen legt zich er bij neer, we zitten droog en warm. Sinds deze week zie ik de standaard veiliggordels niet meer als onnodige assecoire maar ben ik netjes vastgeklikt. Je past je aan dat is wat je doet. Het weer heeft het  voor het zeggen en daarmee moeten we het doen. Ik vind het wel mooi. Het maakt me ook nieuwsgierig, want als dit nog maar het begin is hoe gaat de rest van de winter eruit zien.
Inmiddels is het bijna negen uur en is het licht geworden. Ik kijk uit het raam en zie de wereld lichter dan eergister op dit tijdstip. Ook dat doet het weer, het laat de korte dagen net wat lichter worden. Wat dat betreft is onze eerste november hier mij flink meegevallen. De zweden noemen november de vervelendste maand die maar duurt en duurt. Vaak nog geen sneeuw maar wel al de donkere dagen. Voor de nieuwsgierigen onder ons, zonsopgang is om iets voor negen en ondergang rond drie uur nu. Voor ons is ook deze maand voorbij gevlogen. Ik kan er niet bij dat het al bijna december is. De kerstbomen staan al braaf te wachten hier en de eerste kerstmarkt is al bezocht.
En voor nu? Nu ga ik nog lekker een paar minuutjes genieten van de prachtige wereld, voordat ik me weer een dag opsluit in het klaslokaal.

1511944638412

2 thoughts on “Winter is coming

  1. En wij maar vinden dat het hier al enigszins winters dan wel herfstig is geworden. Bij jullie is het echt al winter. Ziet er wel heel mooi uit en het went vast. Prachtige foto’s van die witte wereld daar. We zijn benieuwd naar het vervolg. Succes en veel groeten van Hugo en Nannie.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s