Aftellen…

En zo is het al weer de laatste dag van het jaar.. wat zeg ik het laatste uur van het jaar. We zitten gezellig aan de oliebollen, drinken een glaasje ( met of zonder alcohol) en kijken naar de oudejaarsconference. We hebben zelfs gezellig gegeten met familie. Je zou niet denken dat we het nieuwe jaar straks inluiden in ons nieuwe land. Maar dat doen we wel. Vanwege een bezoek in februari, vanwege het maken van een keuze en het handelen naar deze keuze. Goed nadenken maar ook niet te veel. Soms heb je zo’n jaar dat je besluit om je leven om te gooien en dat is precies wat we hebben gedaan dit jaar. Dat is wat 2017 voor ons was.
Er zijn van die jaren. Jaren die kabbelend voorbij gaan zonder echte hoogte of dieptepunten. Maar ook van die jaren waarin een groot verlies of in een erg slecht jaar meerdere verliezen, zorgen dat er een schaduw over het hele jaar zit. Dat alles in dat jaar je doet denken aan het gemis van die persoon. Of van die jaren dat je bijvoorbeeld trouwde of een kind kreeg, iets dat je leven zo veranderde dat je eigenlijk verwacht dat er op zijn minst een item in het jaaroverzicht aan werd besteed. De teleurstelling als dat niet gebeurd.
En dan is er het jaar dat je emigreert. Gevoelsmatig zit het er ergens tussenin. Af en toe vol gemis en spanningen over wat je aan gaat of aan bent gegaan. Aan de andere kant de euforie en de overtuiging dat dit helemaal past bij dit moment in ons leven. Elke terugblik op dit jaar, gaat automatisch over de beslissing om te emigreren of over het emigreren zelf. Het moment van de beurs in februari, de paar dagen met zijn twee eropuit voor het sollicitatiegesprek in maart, het inlichten van familie en vrienden in april, het opzeggen van mijn baan in mei, de laatste school en werkdag in juni, het afscheid en de reis in juli, het starten op school in augustus, het starten van de kinderen op school in september, het verkopen van ons huis in oktober, Arne in dienst in november en nu dan de feestdagen voor het eerst hier in december. Alles ademt emigratie. Alles is ook nog nieuw, spannend, soms geweldig, soms niet.
Op deze oudejaarsavond zie ik de foto’s van de families bij elkaar. Glazen champagne, oliebollen, monopoly, vrolijke gezichten. Er lijkt niet veel anders te zijn, behalve dat we wat verder weg zitten. De wereld gaat door. Voor de een kabbelend, voor de ander onzeker en angstig vanwege ziekte of verlies en voor sommige geweldig opwindend vanwege het komst van een nieuw wonder dit jaar of de verwachting hiervan.
Er is zo ongelooflijk veel verandert voor ons dit jaar, maar een ding is hetzelfde. We zijn met zijn viertjes nog altijd hetzelfde gezin. Met af en toe gemopper op elkaar, maar met vooral veel fijne momenten. We zijn meer dan ooit op elkaar aangewezen en dat doen we goed. Het klopt.
De tijd tikt door en er is nog een half uur over van dit bijzondere jaar. Morgen staan we op en gaan we weer verder. We zullen zien wat 2018 ons brengt. Prognoses en vooruitzichten daar doe ik niet aan. Want heel eerlijk, als je me bij het proosten op 2017 had gezegd dat wij over een jaar in Zweden zouden wonen en werken had ik misschien gedacht dat je iets te diep in het glaasje had gekeken.
Ik wens iedereen een geweldig 2018 toe, in goede gezondheid en hier een daar een aangename verassing.

2 thoughts on “Aftellen…

  1. Prachtig verhaal opnieuw, zoals altijd, Eline. De allerbeste wensen voor jou, Arne, Sara en Tijs! Geluk in 2018 wensen we jullie! Hartelijke groet, Hugo en Nannie.

    Like

  2. Ik tik het nogmaals, want volgens mij ging er iets niet goed. Moest weer even zoeken naar je blog, was vergeten het onder mijn favorieten te zetten.
    Mooi om weer zo je verhaal te lezen en mee te beleven en ik wens jullie voor 2018 alle goeds… en net een beetje meer; heb het goed!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s