Svemester

Na 2 jaar niet echt op vakantie te zijn geweest, afgezien een emigratie, bezoekjes aan Nederland  en 2 lange weekenden weg, stond vast dat we dit jaar toch echt als gezin op vakantie wilden. Dus zo gezegd, zo gedaan. Sara probeerde ons nog even te overtuigen dat we alle 4 dolgraag naar LA wilden, Tijs vond Nederland de beste bestemming, maar wij 2 vonden het hoogste tijd om meer te zien van ons nieuwe land. Aangezien wij vonden dat wij hierin de beslissende stem hadden, werd het dus gewoon Zweden. Zoals zoveel Zweden doen tijdens de zomer vakantie, gingen wij op Svemester.

Voordat we op vakantie gingen, verwelkomden we eerst de eerste Nederlandse bezoekers van deze zomer. Een neefje en vriend hadden besloten om niet zoals veel andere 18 en 20-jarige de Spaanse Costa onveilig te maken, maar zagen veel meer in natuurcampings afgaan in Noord Zweden. Dus vliegtuig genomen, 2 dagen en 3 nachten bij ons verbleven en daarna met onze auto + kampeerspullen  vertrokken. Ondertussen waren de volgende gasten aangekomen, die een belangrijke rol vervullen tijdens onze Svemester, namelijk het verzorgen van onze katten en oppassen op het huis. Zo konden wij op zondagochtend, na 2 gezellige dagen bijkletsen, zorgeloos beginnen aan de Svemester.

Met onze nieuwe auto (incluis allerlei moderne snufjes die we ondergaan alsof we in een sf-film zitten) reden we richting Gotenborg naar onze eerste bestemming. Een lief klein huisje in een klein dorpje zo’n uur boven Gotenborg met een klein prive zwembad. Dat laatste detail was voor de kinderen voldoende om Nederland en La even laten schieten voor nu.

Aangezien het weer helemaal kloppend was voor een echte Svemester, totaal onvoorspelbaar en grillig, en de eerste 2 dagen bestond uit regen, wolken en een temperatuur die niet boven de 19 graden kwam, besloten we de eerste 2 dagen door te brengen in de stad en vooral in museums. Van iedereen die we zeiden dat we naar Gotenborg gingen, was steevast de vraag of eigenlijk de duidelijk verwachting dat we dan zeker naar Lisberg gingen. Dat is een van de grootste pretparken van het land en vooral bekend om als zijn achtbanen. Iets waar menig kind je vast een groot plezier doet en vast ook ouders die daar vrolijk achteraan huppelen, maar hier stond het echt niet op het verlanglijstje. Sara was na speurtocht op internet erachter gekomen dat ze direkt naast dat park (dat haar buikpijn bezorgt bij alleen de gedachte dat ze er naar binnen moet) een groot museum stond met een wetenschapsafdeling en lab. Nog iets waarom ik vind dat ik de leukste kinderen van de wereld heb.

Het museum was uiteindelijk inderdaad megagroot en natuurlijk tijdens de vakantie ook behoorlijk druk. De kinderen vermaakten zich goed, maar helaas bleek kwantiteit ook dit keer niet echt kwaliteit. In de plaats om te kiezen voor een thema, was hier echte alles dus een wetenschapsmuseum met ruimtevaart en gezondheid als grootste afdelingen, maar ook een natuurmuseum met volledig nagebouwd regenwoud. Helaas vonden de meeste vogels, vlinders en aapjes het ook wat te druk dus die lieten zich niet zien. Op de bovenste verdieping zou er een unieke tentoonstelling zijn van Dinosauriërs. Die was daar inderdaad, maar niet zoals Tijs hoopte vol met botten en uitleg maar wel met 5 (van plastic) nagebouwde dinosauriërs die gromden en bewogen. Ook leuk, maar toch niet helemaal wat we verwachten. Ach, misschien zijn we de afgelopen jaren ook wel verwend met museums als Nemo, Naturalis en natuurlijk Aviodrome  op fietsafstand. Na ons bezoekje wel even genoten van een voordeel van de grote stad. Een heerlijke lunch in een schattig Italiaans restaurant. De keuze is niet bepaald reuze in het deel waar wij wonen, dus wij verheugen ons op de diversiteit van de steden waar we de komende weken op bezoek gaan.

Een dagje later en nog steeds regenachtig. Een mooi moment om de directere omgeving te bekijken. Onze gastvrouw had ons al op hart gedrukt naar het sience centre in de buurt te gaan, nadat ook zij vernam dat we niet op zoek waren naar pretparken. Ontzettend leuk voor de kinderen. Ze had volledig gelijk, hoewel. Niet alleen de kinderen dompelde zich onder in alle experimentjes. Wij deden vrolijk mee met het verplaatsen van lucht in een koffer (super raar gevoel), het verzenden van onze namen in de ruimte en met de kinderen communiceren op allerlei wijzes behalve rechtstreeks. Ik vermoed dat we er van de week waarschijnlijk nog wel een keer op bezoek gaan. Al was het maar omdat er naast een museum stond met speelgoed (auto’s) wat vooral voor Arne interessant vind.

Leuke eerste 2 dagen, maar ik lieg niet dat het wel heerlijk is dat ik inmiddels niet meer binnen in de regen zit te typen maar heerlijk in de zon. Van 2 dagen de toerist uithangen, zijn we nu overgegaan op 2 dagen hangen bij het zwembad. Eindelijk zomer(weer) en aangezien ook hier de temperaturen tot boven de 30 gaan reiken, zijn we voorlopig hier niet weg te slaan.

 

 

20190724_164139.jpg

One thought on “Svemester

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s