Aftellen

November is al weer op de helft. De zomer ver voorbij en de winter op komst. Of zitten we er eigenlijk al weer in, ik weet hier hier nooit zo goed. De temperaturen komen niet meer ver boven nul en de eerste witte dagen hebben we al gehad. De dagen worden kort, het is weer veel donker. De winkels gevuld met kerstspullen. Daar waar de Sint nooit heeft bestaan, krijgt de kerst alle ruimte om zich in september al aan te kondigen.

Het aftellen is begonnen. Aftellen naar weer een einde van het jaar. Eerst aftellen naar de kerst, als grote traditie in dit land. Want bijna begint de advent en dat betekent dat we los mogen voor de kerst. Ik weet van een ver verleden op de basisschool dat de advent een hele andere achtergrond heeft, maar hier is het toch vooral het startschot om te kunnen beginnen met versieren en letterlijk het verlichten van dit mooie donkere land. Het huis vol kaarsen, de bomen weer verlicht.

Een van de manieren van aftellen naar de kerst is toch wel via de adventkalender. Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar ik vermoed dat er miljoenen kalenders worden verkocht, gemaakt en gevuld. Een paar minuten zoeken op google laat mij weten dat er kalenders zijn in alle maten en soorten. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Kalenders met chocolade, speelgoed en lego maar ook kalenders met drank, worst, gereedschap of schoonheidsproducten. Zelf vind ik de zelfgemaakte toch de leukste en dan zelf op zoek naar leuke kleine cadeautjes. Hoe leuk was dan ook het idee van een aantal vrouwen (niet hier, maar gewoon in Nederland) om voor elkaar een kalender te maken. Ik mocht meedoen, dus nu is er ook nog eens een kalender onderweg van Zweden naar Nederland.

De adventkalender beperkt zich hier niet bij de fysieke kalender met elke dag een cadeautje. Nee ook heb je hier de kalenders via tv of de radio. Elke dag een kleine uitzending die mee aftellen. Op school worden er vaak meerdere gevolgd. En dat bracht me op een idee. Een blog adventkalender. Zondag 28 november begint de advent en heb ik het voornemen om vanaf dan elke dag op deze plek wat te plaatsen. Een kort verhaaltje, een uitgebreidde blog, een kattebelletje, een foto. Wat het wordt, ik heb nog geen idee. De laatste dan op 24 december, vanuit Nederland als alles goed komt. Want stiekem is dat waar het aftellen voor mij dit jaar om gaat. Kerst vieren met vrienden en familie. Maar eerst dus een adventkalender van mij aan jullie. Tellen jullie mee?

2 thoughts on “Aftellen

 1. hallo Eline
  ik ben benieuwd naar je kalender.Geen idee wat je gaat uitspoken, maar ik merk het wel…?
  Fijn dat jullie weer naar Nederland komen. Goede kerst vast met z’n allen en fijne dagen!
  Nogmaals bedankt voor de mooie bloemen. Ze staan nog steeds mooi te zijn in de woonkamer.
  Hartelijke groeten van Andries en Annie.

  Like

  1. hallo Eline,
   ik ben benieuwd naar je kalender. Geen idee wat je gaat uitspoken, maar ik merk het wel….?
   Fijn dat jullie weer naar Nederland komen. Goede kerst vast met z;n allen en fijne dagen.
   Nogmaals bedankt voor de mooie bloemen. Ze staan nog steeds mooi te zijn in onze woonkamer.
   Hartelijke groeten van Andries en Annie

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s