Eerste advent

Eerste advent is het vandaag. En dat betekent het startschot van de kersttijd en ook de start van mijn adventkalender. Vanaf vandaag zal ik op deze plek elke dag iets plaatsen om samen af te tellen naar 24 december.

Mijn herinneringen aan advent zijn van lang geleden toen ik nog op de basisschool zat, een christelijke. Elke jaar na de eerste advent zondag mochten we op maandag de eerste kaars aansteken en elke maandag erop kwam er een kaars bij. De ochtend beginnen in kaarslicht, ik vond het magisch.
En zo magisch vind ik het hier ook op deze eerste advent. Traditiegetrouw worden op eerste advent de lichtjes opgehangen en worden de adventkaarsen voor het raam geplaatst. In de dorpen worden de kerstboom of meiboom verlicht en komen dorpgenoten samen. Wij brachten onze eerste advent eerst door op de eerste kerstmarkt in de buurt en daarna nog een bezoek aan ons dorpshuis waar de kerstman zich ook even liet zien.
Het kerstgevoel werd nog meer aangewakkerd door het weer. Niet alleen de kerstman maar ook de  kou is aangekomen. Met zowel overdag als snachts min graden, de -11 is al gehaald, is het zaak je goed aan te kleden. Onderweg naar de kerstmarkt zagen we de eerste eenzame schaatser al.

Eenmaal thuis maar alle kaarsjes aangestoken en de sauna aangezet. Helemaal vol met kerstgevoel riep ik blij of ik  kerstboom al mocht halen en het huis mocht versieren. Kindlief keek me ongelovig aan; ‘Mam, het is november. Wat denk je zelf?’ Ok, nog tijd zat. 27 dagen om precies te zijn.

3 thoughts on “Eerste advent

 1. Ik zal proberen elke dag te reageren
  Hier zijn we natuurlijk nog een week aan het wachten op Sinterklaas. Na Sinterklaas mag de kerstboom versiert worden.
  Nou vieren wij al een paar jaar geen Sinterklaas meer. Vorig jaar zaten we in lockdown en hebben we de kerstboom al heel vroeg opgezet. Gewoon omdat de dagen extra donker en kill waren. Wel na Sinterklaas natuurlijk! Hier wordt ook geroepen nee mam het is pas nov. Doe normaal!

  We gaan het dus zien of hij volgende week weer wordt opgezet.
  Misschien tijd voor een nieuwe traditie. 5 dec de boom opzetten:) met pepernoten en warme chocolademelk met slagroom.

  Laat de lichtjes maar schijnenšŸ„°

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s