2 december

In Nederland moet je er soms wel 30 jaar vrijwilligerswerk voor doen. Of jarenlang quizmaster zijn. In Zweden daarentegen wordt je gerust ook geridderd als je 11 bent.

In onze gemeente ontvangen 1 x in de 2 jaar alle leerlingen uit klas 4 en 5 (komt overeen met groep 7/8) een uitnodiging van de plaatselijke kerk. Samen met hun klasgenoten gaan ze een aantal weken naar de kerk waar ze les krijgen op de ridderschool. 6 weken lang krijgen ze een keer in de week een les met als doel dat ze meer inzicht krijgen in hun eigen sterke punten. Elke week een ander thema; geduld, eerlijkheid, vriendschap, zorgzaamheid, vertrouwen. De laaste les besteden ze aan het schrijven van hun eigen ridderverhaal. Ook wordt er onder de les aandacht besteed aan het ontwerpen en maken van hun eigen schild en krijgen de ridders na elke les een steen als beloning van hun werk. Als alle stenen verzameld zijn, worden de kinderen geridderd in de kerk in bijzijn van hun familie.

Vanavond was de beurt aan ons kind. Heel serieus en in echte ridderkleding knielde hij voor het altaar en werd hij heel echt geridderd met een echt zwaard. Voor heel even de hoofdrol in zijn eigen jongensboek.

 

One thought on “2 december

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s