22 december

Vandaag werd mij voor de zoveelste keer gevraagd naar eet tradities med de kerst in Nederland. Ik voel me altijd een beetje dom, want weet niet welke we hebben in Nederland. Wij als familie aten altijd grote kip. Een grote kip die eigenlijk een kalkoen was, maar na een bezoekje aan de kinderboerderij waarbij mijn moeder mijn zus aanwees wat we altijd aten werd de kaloen omgedoopt tot grote kip. En zo zijn er vast veel meer tradities gekoppelt aan een familiverhaal, maar echte nederlandse tradities. Ik weet het niet. Verder dan gourmet kom ik niet. Hier in Zweden is het wel anders. Daar is de traditie met kerst een julbord ( kersttafel). Een tafel vol zweedse lekkernijen wil ik zeggen, maar eerlijk gezegd is niet alles voor mij een lekkernij. Dat is dan weer een voordeel met zoveel verschillende gerechten, want er zit toch altijd wel wat lekkers bij. Bij een traditioneel julbord moet je denken aan de echte zweedse gehaktballetjes, aardappel/ en of bietensalade, eieren met kaviaar, ingelegde haring, garnalen, zalm, prinskorv (kleine worstjes), janssons frestelse (warm aardappelgratingerecht med ansjovis) en natuurlijk de kerstham mag niet ontbreken. Wij zetten lang niet alles neer tijdens ons kerstdiner, maar die kip lijkt wel steeds vaker ingeruild worden door de kerstham.

Julbord is er trouwens niet alleen op kerstavond. In de weken naar kerst toe, zie je overal restaurants adverteren met hun julbord. Vaak met livemuziek erbij. Het is iets dat families, vrienden maar zeker ook collega´s samen doen als afsluiting van het jaar. Bij ons op het werk geen uitje met julbord dit jaar. Om toch nog een beetje afsluiting te hebben, vandaag wel met een paar collega´s aangeschoven bij het kerstbuffet in de kantine. Het was heel gezellig, maar om te zeggen dat het een goede reclame voor het julbord is. Misschien dan toch tijd voor een echt julbord dit weekend, als we dan toch in Zweden kerst vieren.

One thought on “22 december

  1. Het lijkt me wel spannend, zo’n julbord, maar ja, elke dag is misschien wat veel? Als je er je eigen smaak op loslaat, is het een kwestie van kiezen denk ik? Vrolijke kerstdagen, toch wel! Liefs van Nannie.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s