De deeltijdstudent

Elk stap zet ik net wat bewuster in de straten van Stockholm. Het is vreselijk koud, zeker voor Stockholmers, met -12 op de meter en een gure wind. Ik kan de metro pakken, vlot en warm. Ik kies ervoor te lopen, nog 1x zoals alle eerdere dinsdagavonden in de afgelopen anderhalf jaar. Het is druk in Stockholm, de toeristen nemen dit gedeelte van de stad over met hun kerstinkopen en warme glögg drinkend in de kou. Ik schiet nog hier en daar een winkel binnen die we zelf op het land niet hebben. De hoeveelheid keren dat ik een appje kreeg van het (tiener) thuisfront of ik niet nog ff dit of ff dat kon meenemen, is niet op 1 hand te tellen.

Het is een grappige positie, die van de deeltijdstudent in de hoofdstad. Ik ben niet van hier, geen lokal, maar toch na anderhalf jaar voelt de stad vertrouwd en een beetje eigen. Ik heb mijn eigen stekjes om te slapen en te eten. Een eigen routine ontwikkeld.

Vandaag de laatste keer hier dus. Vast en zeker niet voor het laatst in Stockholm, maar wel in Stockholm in mijn uppie als deeltijdstudent. Nu nog rustig zittend aan het ontbijt, straks met mijn lieve medestudenten en een diploma in handen. Samen vieren dat we naast werk en gezin het voor elkaar kregen onze opleiding te voltooien. Het was een waanzinnige tijd, waarin de stress soms hoog was en ik mijn tranen niet altijd kon bedwingen. De tranen zullen straks misschien ook wel even komen. Want hoewel we allemaal blij zijn in de vrije tijd niet meer te hoeven blokken, was het voor velen van ons ook heerlijk om weer deel te zijn van een andere wereld. Een wereld waarin we ons onderdompelden in inspirerende lezingen, inzichten over de ander en onszelf en gezellige momenten met elkaar. Ik ga ze missen. Ik ga dit alles missen. Maar nog niet helemaal. Eerst naar de diplomauitreiking en de borrel achteraf. En laten we wel wezen, thuis ben ik nog niet. Vorige week deed mijn trein er in de plaats van 3 uur, bijna 6 uur over en met -12 en sneeuw op komst is het nog maar afwachten wat de zweedse ns nog op het menu heeft vanavond. Ok, dat is dan iets wat ik totaal niet ga missen.

3 thoughts on “De deeltijdstudent

  1. Gelukkig kerstfeest en ook een gelukkig nieuwjaar, maar vooral gefeliciteerd met het behalen van je diploma! Heel stoer en knap.

    Like

  2. Hey Eline, van harte gefeliciteerd met je diploma!! Die heb je toch weer even in je zak na al dat blokken. Goed gedaan en een mooie afsluiter van dit jaar!!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s